Társadalmi hasznosságú befektetésekről


A Társadalmi hasznosságú befektetések olyan vállalkozásokat és szervezeteket támogatnak pénzügyi befektetéssel és szakmai segítséggel, melyek különböző társadalmi és környezeti problémák megoldásán dolgoznak.
A befektetésben részesülő Társadalmi vállalkozások társadalmi hatásgyakorlásukat következetesen mérik és fenntarthatóan működnek.

A Társadalmi hasznosságú befektetések célja az eredményes pénzügyi megtérülés és pozitív társadalmi hatás elérése. Ezen befektetések a társadalmi vállalkozások speciális finanszírozási igényeihez igazodnak, és gyakran kiegészülnek a befektető szakmai, nem-pénzügyi támogatásával.

  • Az igényre szabott befektetések egyedi konstrukciók formájában valósulnak meg (tőkebefektetés, kölcsönnyújtás, (adomány) és ezek kombinált, átváltoztatható formái)

  • A nem pénzügyi támogatások a befektető szakmai segítségnyújtását jelentik.

A társadalmi hatásmérés és hatásmenedzsment elengedhetetlen része minden társadalmi hasznosságú befektetésnek, melynek segítségével tényszerűen és számszerűen bemutathatóvá válik a befektetés által elért pozitív hatás.
A befektetésben részesülő vállalkozások által elérni kívánt társadalmi hatáscélt, a változás modellt és a hozzárendelt mérhető indikátorokat a hatásmérés módszertanával lehet szisztematikusan nyomon követni és fejleszteni a maximális pozitív hatás, társadalmi hasznosság elérése céljából.

Minden jog fenntartva THBE 2021